کد خبر:59042
پ
Dina

اثر عوامل اقلیمی بر زوال جنگل‌های زاگرس مرکزی

یک دکترای مهندسی منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: پنج نظریه متداول شامل تنش‌های محیطی و ارگانیسم های ثانویه، تغییر اقلیم، اکولوژیکی، آلودگی هوا و عومال مستعدکننده، شروع کننده و مشارکت کننده در راستای عوامل زوال جنگل‌ها وجود دارد، وی ادامه داد: با توجه به شکل گرفتن تمدن‌های کهن ایران باستان در جنگل‌های این ناحیه، می‌توان به اهمیت آن در معیشت مردم محلی از گذشته‌های دور پی برد.

آرش دریکوندی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ناحیه رویشی زاگرس با تحت پوش قرار دادن ۱۱ استان کشور، حدود یک‌سوم جمعیت کشور و بیش‌از نیمی از دام های کشور را در خود جای داده است و ۳۰ درصد از کل نزولات، ۴۰ درصد از آب‌های جاری، ۳۳ درصد از آب‌های سطحی و ۴۰ درصد از مساحت جنگل‌های کشور معادل پنج میلیون هکتار را به خود اختصاص داده و به دلایل متعدد اجتماعی ـ اقتصادی، سیاسی و بوم‌شناختی، از عرصه‌های کلیدی و راهبردی کشور به شمار می‌آید.

وی ادامه داد: با توجه به شکل گرفتن تمدن‌های کهن ایران باستان در جنگل‌های این ناحیه، می‌توان به اهمیت آن در معیشت مردم محلی از گذشته‌های دور پی برد.

دریکوندی افزود: ۹۳ درصد جنگل‌های این منطقه دارای فرم پرورشی شاخه زاد هستند و میزان رویش در هکتار کمتر از یک مترمکعب در سال است، به طور کلی روی خاک‌های با منشاء تشکیلات آهکی و PH قلیایی، فاقد آبشویی، آهک و رس استقرار دارند.

این دکترای مهندسی منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان عنوان کرد: این جنگل‌ها ضمن بهبود کیفیت اقلیمی، بیشترین تأثیر را در تأمین آب، تعدیل آب و هوا و تعادل اقتصادی و اجتماعی در کشور دارند.

وی با اشاره به این‌که گونه بلوط در بیشتر نقاط زاگرس به صورت غالب است، بیان کرد: می توان گفت جنس بلوط مشخص کننده سیمای ظاهری این جنگل‌هاست و بلوط ایرانی در قسمت‌های مرکزی، جنوبی و جنوب شرقی زاگرس گونه غالب را تشکیل می‌دهد.

بیشتر بخوانید
سازمان محیط زیست "علت دقیق" آلودگی هوای بجنورد را مشخص کند

دریکوندی ادامه داد: در سالیان اخیر یکی‌از رخدادهای تلخی که در جنگل‌های زاگرس در حال رخ دادن است و هر روز بر وسعت آن افزوده می‌شود، زوال یا خشکیدگی جنگل است، به طوری‌که براساس آخرین آمارهای رسمی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخسزداری کشور بین سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۳ خورشیدی، در حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار هکتار یا به عبارتی سطحی برابر با ۲۵ درصد از این جنگل‌ها دچار زوال شده‌اند.

این دکترای مهندسی منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان تصریح کرد: این پدیده با عنوان زوال بلوط‌های غرب، بیشتر رایج است اما واقعیت این است که بیشتر گونه‌های درختی و درختچه‌ای ناحیه رویشی زاگرس ازجمله بنه، شن، بادام زاگرسی، زالزالک، ارس و حتی بعضی از گونه‌های بوته‌ای و مرتعی مانند گون گزی نیز با این پدیده درگیر هستند.

وی افزود: زوال بوم‌سازگان جنگلی زاگرس یک پدیده چند بعدی، پیچیده و ملی است و تنوع عوامل تأثیرگذار بر این پدیده در مناطق مختلف، قضاوت و برنامه‌ریزی برای آن‌را بسیار مشکل کرده است و هنوز به طور کامل دلایل زوال جنگل‌ها مشخص نشده و کلیه نظریه‌های مطرح شده بر اثرگذاری مجموعه‌ای از عوامل زنده تأکید می‌کنند.

دریکوندی افزود: پنج نظریه متداول در راستای عوامل زوال جنگل‌ها وجود دارد که از آن‌ها می‌توان به نظریه تنش‌های محیطی و ارگانیسم های ثانویه، تغییر اقلیم، اکولوژیکی، آلودگی هوا و عومال مستعدکننده، شروع کننده و مشارکت کننده اشاره کرد.

بیشتر بخوانید
اتمام تدوین برنامه مدیریت جامع ۱۹ تالاب کشور

 

منبع: ایسنا

آژانس خبری بحران
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید